Ella van Poucke
30 april 2022 20.00 <-
DAKB-huis utrecht balijelaan 95


Ella van Poucke

Ella van Poucke, geboren in Amsterdam in 1994, is een van de toonaangevende cellisten van haar generatie.

Geprezen om haar muzikale integriteit, onberispelijke instrumentale vaardigheden en haar uitvoerende aanwezigheid en intensiteit, behoort de 27-jarige Nederlandse cellist tot de top van de huidige generatie cellisten. Ze is de winnaar van de prestigieuze Premio Chigiana 2017, de eerste prijswinnaar van de International Isang Yun cellocompetitie 2015, Grachtenfestivalprijs, de Leopoldinum Award 2015, Prix Nicolas Firmenich 2013, Elisabeth Everts Award 2014, Prix Academie Maurice Ravel 2012, Nederlandse muzikant van het jaar 2012, winnaar van de eerste prijs van het Prinses Christina Concours 2008 en ontvanger van de speciale prijs als “erkenning van een uitstekende prestatie” tijdens de 2014 Emanuel Feuermann Grand Prix.

Nadat ze op 10-jarige leeftijd haar debuut maakte in het Concertgebouw, trad ze op in alle grote zalen van Nederland, in vele topzalen in Europa en in de VS en Azië.

Als soliste trad Ella op met het Nederlands Philharmonisch Orkest, HR-Sinfonie Orkest, Brussels Philharmonic, Maggio Musicale Fiorentino, Rotterdam Philharmonic Strings, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Orchestre della Toscana, Noord Nederlands Orkest, Havana Youth Orchestra Varso, Havana Youth Orchestra Var, van Vlaanderen Polish Chamber Orchestra, Leopoldinum Chamber Orchestra, Junge Sinfonie Berlin, Hamburger Camerata, Tongyeong Festival Orchestra en werkte samen met artiesten als Michael Sanderling en Christoph Eschenbach.

In november 2012 bracht ze een nieuw celloconcert in premi¸re, voor haar geschreven door de Finse componist Uljas Pulkkis tijdens de Internationale Cello Bi‘nnale in Amsterdam. In september 2013 bracht ze hetzelfde werk in première in Duitsland op het Kronberg Festival, met leden van het HR-Sinfonie Orchestre Frankfurt.

Ella verschijnt regelmatig op de Nederlandse Radio en Televisie en trad op voor ARTE TV in Duitsland en Frankrijk. Ze verscheen in de Duitse "Stars von Morgen" georganiseerd door Rolando Villazon.

Als gepassioneerd kamermusicus trad Ella op met Andras Schiff, Gary Hoffman, Nobuko Imai, Tabea Zimmermann, Christian Tetzlaff, Viviane Hagner, Gidon Kremer, Colin Carr, Pavel Vernikov, Andreas Reiner, Vilde Frang, Simone Lamsma, Christiaan Bor, Philippe Graffin , Prazak-kwartet, Schumann-kwartet en vele anderen. Sinds vele jaren treedt ze regelmatig op in recital met pianist Jean-Claude vanden Eynden en met haar broer Nicolas van Poucke.

Ze was te gast op tal van internationale festivals zoals Festspiele Mecklenburg Vorpommern, West Cork Chamber Music Festival, Music @ Menlo, Krzyzowa Music, Chigiana International Festival, Kaposfest Hungary, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Grachten Festival Amsterdam, Kronberg Festival, Cello Biennale Amsterdam en werd uitgenodigd om deel te nemen aan Verbier Festival Academy in 2009, 2013 en 2014.

Als Nederlandse 'Rising Star' werd Ella uitgenodigd om in 2013-14 twee Carte Blanche-concerten te geven in het Concertgebouw in Amsterdam. In de zomer van 2017 was ze Artist in Residence bij het Nationaal Jeugd Orkest van Nederland en in augustus 2018 was Ella Artist in Residence van het Grachtenfestival in Amsterdam.

In 2019 voerde Ella samen met onder meer haar broer Nicolas de complete werken voor cello en piano van Beethoven uit in het Concertgebouw in Amsterdam. In 2018 toerde ze met alle Bachsuites.

Ella werd geboren in een familie van muzikanten en begon op zesjarige leeftijd cello te spelen. Op 10-jarige leeftijd ging ze naar het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en vervolgde haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Godfried Hoogeveen.
Ze volgde masterclasses en werkte samen met onder meer Andras Schiff, Miklos Perenyi, Daniel Barenboim, Christoph Eschenbach, Yuri Bashmet, Steven Isserlis, Menahem Pressler, Laurence Lesser, Anner Bijlsma, Bernard Greenhouse, Mischa Maisky, het Emerson Quartet. Van 2009-2016 studeerde Ella bij Professor Frans Helmerson aan de Kronberg Academy Masters in Duitsland. Van 2016-2019 was ze Artist in Residence aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel, waar ze studeerde bij Gary Hoffman.

Ella speelt op een Maggini-cello uit 1620, zo vriendelijk om haar te lenen door een anonieme weldoener.




Caspar Vos

Caspar Vos (1988) begon zijn pianostudie bij Frank Peters aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en vervolgde deze bij Jan Wijn aan het Amsterdams Conservatorium. Hier behaalde hij in 2014 zijn masterdiploma cum laude.

Caspar won meerdere prijzen op nationale en internationale concoursen, waaronder een eerste prijs tijdens “The Grand Dominique Competition” en een tweede prijs bij “The 18th International Piano Competition Jean Francaix” in Parijs.

In 2015 werd Caspar geselecteerd als een van de vier finalisten voor The Dutch Classical Talent Award 2016/2017.
Met zijn unieke “programma zonder programma” gaf hij een tour door Nederland: “Ik ben ervan overtuigd dat het voor een onbevangen ervaring verrijkend werkt wanneer het publiek vooraf zo min mogelijk wordt gestuurd.” Voor dit programma kreeg hij de Dutch Classical Talent Audience Award uitgereikt.

Caspar treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Hij soleerde in pianoconcerten van Prokofjev, Poulenc en Mendelssohn en hij gaf concerten door heel Europa. Ook is Caspar een graag geziene gast op verschillende festival zoals Het Internationaal Kamermuziek Festival Schiermonnikoog, Wonderfeel, Het Aurora Festival in Zweden, Het Internationaal Medtner Festival in Londen en Verão Clássico in Lissabon. Caspar volgde masterclasses bij Ferenc Rados, Dimitri Bashkirov, Eldar Nebolsin, Nikolai Lugansky, Severin von Eckardstein en Pavel Nersessian. Naast solo pianist is Caspar een veelgevraagd kamermuziekspeler, hij speelt geregeld samen met gerenommeerde musici van over de hele wereld.

In februari 2018 kwam Caspar’s debuutalbum Ego uit met daarop uitsluitend werken van de Russische componist Nikolaj Medtner. Het album kreeg een 10 in de Luister en ontving zowel nationaal als internationaal lovende recensies. Zo schreef de Volkskrant “Vos houdt de verschillende lagen in de muziek voortreffelijk in de hand en weet, schijnbaar zonder krachtsinspanning, een rijkdom aan dynamische schakeringen aan te brengen.” Gramophone schreef “Vos brings out [the music’s]
constantly changing moods with flair and clear affection. Caspar conveys the sense of surge and repose, mystery and exaltation that is such a hallmark of this composer.”
In maart 2019 bracht Caspar zijn tweede album uit geheel gewijd aan de Catalaanse componist Frederic Mompou. Ook deze CD werd enthousiast ontvangen. NRC noemde Restart “een album om te koesteren” en Trouw schreef “Vos bewijst opnieuw dat hij een van de beste Nederlandse pianisten van zijn generatie is.”

In augustus 2019 bracht Caspar samen met celliste Ella van Poucke een album uit geïnitieerd door AVROTROS Klassiek. In 2020 nam Caspar samen met sopraan Aphrodite Patoulidou muziek van de Griekse componist Manos Hadjidakis op.

Caspar geeft met regelmaat les aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam, ook is Caspar werkzaam als programmeur voor het Festival Jong Talent Schiermonnikoog en het tv-programma Podium Witteman.